Üniforma ve Botlar İçin Üretim Koşulları

Polis ürünleri denildiği zaman akla birçok ürünün geldiğini biliyoruz. Yelekler, parkalar, botlar, palaskalar, kasklar, coplar vb. daha sayabileceğimiz birçok ürün, polisler için özel olarak üretilmektedir. Peki her ürünün birbirinden farklı özellikleri ve üretim şartları olduğunu biliyor muydunuz? Bu makalemizde size bunlardan bahsetmek istiyoruz.

Kıyafet ve Aksesuarlar için Üretim Özellikleri

Resmi kurumlar için her kıyafetin, dayanıklı ve sağlığa uygun olması gerekmektedir. Görevleri devlet güvenliğini sağlamak olan birlikler için üretilecek her kıyafetin, işlevlerine uygun olması gerekmektedir. Günlük yaşantılarda kullanılan çoğu kıyafetin ne yazık ki uygun şartlarda ve dayanıklı malzemelerle üretilmediğini biliyoruz. Bu nedenle günlük olarak üretilen kıyafetler belli bir süre sonra yıpranma, aşınma, renk solması hatta bazı alerjik reaksiyonlar bile göstermektedir. Tekstil ürünlerinde ucuz üretim sağlayan her firma, kalitesiz malzemelerden yararlanarak bunu gerçekleştirmektedir. Fakat polis ve askerler için üretilecek kıyafetler için kalitesiz üretim söz konusu dahi olmamalıdır çünkü üretilecek herhangi kalitesiz bir kıyafet, hayati risklere bile yol açabilecektir.

Örneğin, silahlı çatışmalarda korunma amaçlı kullanılan balistik yeleklerde kalitesiz bir malzemenin kullanıldığını varsayalım. Sizce güvenilir bir korunma sağlanabilir mi? İşte tüm bunların önüne geçilmesi amacıyla her ülke kendi resmi kurumları tarafından polis ve asker kıyafetleri için bazı teknik şartnameler hazırlatmıştır. Bu teknik şartnamelerdeki en önemli nokta ise elbette dayanıklı malzemeler kullanarak kaliteli kıyafetler üretmektir. Bunların dışında uyulması gereken daha birçok şartname bulunmaktadır. Tüm bu şartnameler her ülkenin ayrı ayrı olacak şekilde web üzerinden yayınlanmıştır. Sizlerde merak ettiğiniz her ülkenin teknik şartnamesine web üzerinden aratarak ulaşabilirsiniz.

Botların Üretim Özellikleri Nelerdir?

Birkaç ürünün teknik şartnamelerine örnek vermek gerekirse polis botlarından başlayabiliriz. Kıyafetlerin olmazsa olmaz parçaları olan botlar, tıpkı kıyafetler gibi resmi kurumlar tarafından belirlenen teknik şartnameler ile üretilmektedir. Polislerin için kullanılan kıyafetlerin altında sıradan bir bot kullanılmamaktadır. Yine onlar için farklı özellikte üretilen polis botları bulunmaktadır. Bu botların en önemli özelliği ise mevsimsel durumlara uygun olarak yalıtkan malzemelerle yapılmasıdır. Bu nedenle ister yazın ister kışın rahatlıkla kullanılabilmektedir. Hem su geçirmez yapıda olan bu botlar, hem de ayağı terletmeyen bir yapıya sahiptir. Oldukça dayanıklı olan botlarda kalın malzemeler kullanılsa da ayaklarda bir ağırlık yapmaması sağlanmıştır. Böylelikle sürekli koşma halinde olabilen polislerin, hareket kabiliyeti de sınırlandırılmamıştır. Botlar genellikle siyah ve deri olacak şekilde üretilmektedir. Tabanların iç kısmında nefes alabilen astar, dış kısmında ise ortopedik esnek malzeme kullanılmıştır.

Diğer Malzemeler ve Aksesuarlar

Diğer aksesuarlarının teknik özelliklerine örnek verecek olursak ilk önce eldivenlerden bahsedebiliriz. Makalemizin en başında polisler için üretilen her aksesuarın farklı özellikleri olduğunu ve onlar için özel olarak üretildiğini söylemiştik. Bu nedenle polislerin kullanabileceği en küçük bir malzeme bile onlara özel olarak üretilmektedir. Bu kapsamda üretilen polis eldivenleri de bazı teknik şartnameler gerektirmektedir. Öncelik olarak eldivenler de botlarla birlikte soğuk hava şartlarında kullanılan ürünlerdir. Kışın sert hava şartlarından olabildiğinde korunma sağlanması için eldivenlerin, çift katmanlı ve dayanıklı olacak şekilde üretilmesi gerekmektedir. Bu nedenle kullanılan malzeme iki kat kullanılarak üretim yapılır ve dikişlerin kolay atmaması için overlok dikiş tekniği kullanılmaktadır. Kaliteli bir yapıya sahip olması ve uzun süre kullanılabilmesi açısından eldivenlerde %100 yün iplik kullanılması gerekmektedir. Kaliteli bir eldivende, tüylenme oranı da yalnızca %1 oranlarında olmaktadır.