Kamuflaj Desenin Öyküsü

Kamuflaj desen yüzyıllardır kamufle olma amaçlı ve genellikle ordularda kullanılan bir desendir. Görüntü açısından da farklı renklerin bir araya gelerek oluşturduğu bu desen oldukça şık bir tasarıma sahiptir. Bu nedenle son zamanlarda kıyafet sektöründe oldukça kullanılan ve sivil kişiler tarafından da tercih edilen bir moda ikonu haline dönüşmüştür.

Görüldüğü üzere bayanlar için kamuflaj montlar, kamuflaj pantolonlar, erkekler için kamuflaj şapka ve tişörtler türedi. Peki bu kamuflaj desenin nasıl ortaya çıktığını ve nasıl bugünlere geldiğini hiç merak ettiniz mi? Eğer merak ettiyseniz doğru yerdesiniz. Bu makalemizde sizlere kamuflaj desenin yüzyılları aşan geçmişinden bahsedeceğiz.

Kamuflaj desen ilk olarak 18.yüzyılda keşfedildi. İlk kullanıldığı zamanda işlevine uygun olarak korunma ve gizlenme amacıyla kullanıldı. Bu amaçlara yönelik kullanılmasından dolayı en çok bu desene askeri birlikler ihtiyaç duydu. Böylece düşman kuvvetlerinin ateşlerinden korunmak amacıyla kamuflaj desen askeriyeye girmiş bulundu. ilk keşfeden ve üreten kişi tam olarak bilinmiyor ama bilinene göre kendini kamufle eden bukalemun canlısının aldığı renkler, bu desenin oluşmasında büyük rol oynuyordu.

Adını ise işlevine bağlı olarak kamufle olmaktan aldı. Kamuflaj desenin ordulara girmesiyle birlikte askerin kullanacağı her şey kamuflaj desen ile üretilmeye başlandı. Hatta bunlara uçaklar , gemiler ve araçlar bile dahil oldu. Kamuflaj, Fransızca bir argo kelimeye de karşılık gelmektedir, İngilizce de ise görsel aldatma kavramı olarak tanımlanır. Kamuflajın ordularda kullanılmasıyla beraber etkisi de görülmeye başlandı. Bazı askeri güçler havadan gelen saldırılardan kamufle olarak gizlenmeyi başardılar. Böylelikle kamuflaj desenin resmi olarak askeri üniformalara dahil edilmesi de bu etkiler sayesinde gerçekleşti. Günümüzde ise artık tam anlamıyla askeri üniforma denildiğinde akla kamuflaj desen gelmektedir.